Ivo Bernard

bio

Ivo Bernard is een zanger, gitarist en singer-songwriter uit Haarlem. Na Cloud Nine Echo (2009) en Memory Man (2014) maakte hij in 2020/2021 het derde soloalbum Fire In The Canyon. De release is op 19 november 2022.

Fire In The Canyon is een natuurlijke volgende stap in een langzaam uitdijend oeuvre. Een man en zijn gitaar – hij is niet de enige en toch is hij uniek. Ook de nieuwste negen nummers ademen weer diezelfde ingetogen sfeer uit, met melodieën en teksten die de luisteraar desondanks verrassen, omdat ze behalve herkenbaar ook zo wonderlijk eigenzinnig kunnen zijn.

De titel is een kleine ode aan een band die – in Ivo Bernards eigen woorden – ‘alles samenvat wat ik te gek vind’: Fountains of Wayne. Het is niet per se een muzikale referentie, als wel een verwijzing naar de intieme sfeer die de Amerikaanse band weet op te roepen, waarvan hij als muzikant veel heeft geleerd. Daarnaast zou je het beeld dat de titel oproept, brand in het ravijn, best verontrustend kunnen noemen. Dat verontrustende zit ook in de tekst van de titelsong, ook al ligt het er nooit dik bovenop en is er ook steeds sprake van een bepaalde lichtheid.

There’s a fire in the canyon, baby
And I can feel the heat way over here
We’re on a mission in a maze
And the map, where’s the map?
Cause I don’t know where I’m going.

There’s a fire in the canyon, baby
Now we can’t go on like this
Another round of dusty wind
And my hat, where’s my hat?
Cause I need it when I’m leaving.

Nergens wordt duidelijk of dit gaat over de toestand waarin de wereld zich op dit moment bevindt, over oorlogen, de bosbranden, orkanen, de rijzende zeespiegels. Maar dat er sprake is van een moment waarop de zanger de hele boel achter zich zou willen laten, is zonneklaar. De mogelijkheid van een uitgang, een ontsnappingsroute zo je wil – mocht deze plaat een thema hebben, dan is het misschien wel dat. En hoe onbegrijpelijk het is dat niet iedereen op deze aarde kan gaan en staan waar hij wil, omdat er toevallig grenzen bestaan. In What Will You Do lijkt Ivo Bernard een vluchteling toe te zingen en aan te sporen, nadat die huis en haard verliet om ergens anders heen te gaan, om welke reden dan ook.

You might get lost,
But don’t be afraid,
and find a new home.

Hoe donker het af en toe ook is, er is altijd hoop.

Fire In the Canyon werd deels opgenomen in zijn eigen studio en in de Exalto Studios in Haarlem. Bart Wagemakers, met wie Ivo Bernard al eerder veelvuldig samenwerkte, mixte de plaat. De mastering is verzorgd door Frans Hendriks. De strijkerspartijen op de nummers Lost In The Cause, Train en Happy Tears, gespeeld door altviolist Ro Krauss en cellist Emile Visser, ontstonden ter plekke in de studio, op instigatie van zangeres Niki Jacobs.

Het album is tot stand gekomen met medewerking van Arto Boyadjian (elektrische gitaar, lapsteel, basgitaar), Ruben van Mastrigt (piano, Rhodes, Hammond), Ro Krauss (mandoline, altviool), Emile Visser (cello), Dirk Jan Vennik (mondharmonica), Niki Jacobs (vocalen) en Bart Wagemakers (drums, percussie, programming).

De komende maanden staat Ivo in de Nederlandse en Belgische theaters met de succesvolle tributeband The Dutch Eagles in hun nieuwe theatershow New Horizon. In maart 2023 speelt hij samen met Niki Jacobs en Emile Visser op diverse Nederlandse podia. In The Front Porch Sessions brengt het drietal muziek van onder meer Dolly Parton, Willy Nelson, Bob Dylan, Alison Krauss en Gillian Welch.

Download presskit